Bert en Jos Duchateau in de bres voor de laatste hoogstamboomgaarden van Sint-Truiden

Eén van de laatste hoogstamboomgaarden van Sint-Truiden met heerlijke kerselaars ligt vlak achter het station, maar moet nu verdwijnen voor de bouw van een nieuwe school

“Toen ik vernam dat de Boomgaardenstraat in Nieuw-Sint-Truiden haar mooie hoogstamboomgaard dreigde te verliezen om plaats te maken voor een nieuwbouwproject, raakte dit mij erg”, steekt Bert Duchateau (45) van wal. “Dus besloot ik actie te ondernemen en richtte vzw ‘In horto cerasorum’ op. In april willen we er de eerste kinderen verwelkomen

in picture: Bert en Jos Duchateau

Wat wil je precies met jouw vzw bereiken Bert?

“Een van de laatste hoogstamboomgaarden van Sint-Truiden met heerlijke kerselaars ligt vlak achter het station. Ieder jaargetijde is er even bekoorlijk. Wij willen er vanaf april 2021 een droombestemming voor kinderen openen die er in harmonie met de fruitweide pony’s, geiten, schapen, ganzen en kippen kunnen ontdekken. Waarom? Om de kinderen door een kijk in dit levende landschapsschilderij, de aarde, die ons kostbaarste goed is, beter te leren begrijpen. Ze kunnen er ontdekken dat wij deel uitmaken van de natuur en als mens niet het centrum of het uiteindelijke doel van de schepping zijn. Door dat valse beeld putten wij de aarde uit zonder te beseffen dat we ermee verbonden zijn. Met het project ‘In horto cerasorum’ (uit het Latijn vertaald ‘In de kersentuin’ red.) wil onze nieuwe vzw kinderen niet alleen bewonderend leren kijken naar de pracht van de natuur, maar ook laten participeren: kersen plukken, dieren voederen, eieren rapen… ”

“Voor kinderen uit de lagere school is de klimaatopwarming nogal een abstract gegeven. Zij zijn geen Anuna De Wever of Greta Thunberg. Wij vertrekken van een kersenboomgaard en een minidierentuin als didactisch instrumentarium

“Zo leren ze genietend dat we ons gedrag moeten bijsturen, als we de plek waar wij wonen, leefbaar willen houden. En we laten hen ook een boeiend facet van onze stad ontdekken: de fruitpluk en -handel. Voor kinderen uit de lagere school is de klimaatopwarming nogal een abstract gegeven. Zij zijn geen Anuna De Wever of Greta Thunberg. Wij vertrekken van een kersenboomgaard en een minidierentuin als didactisch instrumentarium.”

Iets anders nu. Een houten kop betekent voor jou niet meteen een kater na een avondje stappen?

“(lacht) Klopt, ik ben de zoon van het Houtekop-duo Mady en Jos Duchateau-Vanbergen en geniet dan ook de volle steun van mijn vader Jos. Ik groeide op in een artistieke omgeving. Mijn ouders waren dagelijks in de weer voor het marionettentheater Houtekop. De invloed van de theaterwereld heeft mij onrechtstreeks beïnvloed. Ik beleefde herhaaldelijk de magie van een idee dat een nieuw verhaal creëerde, zodat na intense repetities een leuke productie het levenslicht zag. Ik constateerde dat doorzettingsvermogen en het geloof in je eigen creatie heel belangrijk zijn voor het slagen van een project.”

“Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) beloofde ons, dat we onze educatieve activiteiten verder mogen zetten in Guvelingen, als de boomgaard na een tijd helemaal moet verdwijnen.

Maar blijft de boomgaard dan behouden, er kwam toch een school?

“Rudy en Laurens van woonproject Gilen die de nieuwe school zullen bouwen, vinden ‘In horto cerasorum’ een prachtig initiatief dat ze voluit willen steunen. Zij hadden echt wel oor naar onze plannen en bekijken zelfs hoe ze dit in hun project kunnen integreren. Ze stelden een overeenkomst op zodat wij ons project tijdelijk in de boomgaard kunnen ontplooien. Burgemeester Veerle Heeren is ook helemaal mee in het verhaal. Zij beloofde ons, dat we onze educatieve activiteiten verder mogen zetten in Guvelingen, als de boomgaard na een tijd helemaal moet verdwijnen. Wij willen in samenwerking met het stadsbestuur een steen verleggen in de rivier en de kinderen meer genegenheid bijbrengen voor de natuur, door ze met alle zintuigen te leren genieten van haar kracht en schoonheid.”

Trudocs zal haar in ieder geval aan die belofte helpen te herinneren.

Share This Post