HET PROJECT

Met het project ‘In horto cerasorum’ wil onze nieuwe vzw kinderen niet alleen bewonderend leren kijken naar de pracht van de natuur, maar ook laten participeren: kersen plukken, dieren voederen, eieren rapen… Zo leren ze genietend dat we ons gedrag moeten bijsturen, als we de plek waar wij wonen, leefbaar willen houden. En we laten hen ook een boeiend facet van onze stad ontdekken: de fruitpluk en -handel.

Voor kinderen uit de lagere school is de klimaatopwarming nogal een abstract gegeven. Zij zijn geen Anuna De Wever of Greta Thunberg. Wij vertrekken van een kersenboomgaard en een minidierentuin als didactisch instrumentarium.

KLIMAATOPWARMING

Filmpje klimaattop 22/04/2021

BOMEN

FRUITPLUK

Foto collage fruitpluk

SCHOLEN

Een speciaal uitgebracht boek:
Een wandeling in de wolken

Graag een boekje ontvangen?

Initiatiefnemer Bert Duchateau

Initiatiefnemer van het project is Bert Duchateau (45), de zoon van het Houtekop- duo Mady en Jos Duchateau-Vanbergen.
Bert groeide op in een artistieke omgeving. Zijn ouders waren dagelijks in de weer voor het marionettentheater Houtekop. De invloed van de theaterwereld heeft hem onrechtstreeks beïnvloed. Hij beleefde herhaaldelijk de magie van een idee dat een nieuw verhaal creëerde, zodat na intense repetities een leuke productie het levenslicht zag. Hij constateerde dat doorzettingsvermogen en het geloof in je eigen creatie heel belangrijk zijn voor het slagen van een project.

Als kind wilde Bert boer worden, maar al vlug begreep hij dat het beroep van landbouwer niet verenigbaar was met zijn grote belangstelling voor reizen. Bovendien was voetbal zijn lievelingssport: hij speelde bij de jeugdafdeling van STVV en werd later bij de selectie van Limburg ingelijfd. Tot zijn spijt moest hij stoppen met het voetbal, omdat trainen en spelen nog moeilijk te combineren waren met zijn studies in Diepenbeek.

Bert heeft twee dochters: Hanne (12) en Line (5) deelt hij zijn passie voor de natuur.

De bloesempracht en de kersenpluk

Toen hij vernam dat de Boomgaardenstraat in Nieuw-Sint-Truiden haar mooie hoogstamboomgaard dreigde te verliezen om plaats te maken voor een nieuwbouwproject, raakte dit hem erg. Als kind genoot hij vanuit zijn tuin ieder jaar van de bloesempracht en de kersenpluk. Rudy en Laurens van woonproject Gilen vinden ‘In horto cerasorum’ een prachtig initiatief dat ze voluit willen steunen. Ze stelden een overeenkomst op zodat wij ons project tijdelijk in de boomgaard kunnen ontplooien.

Burgemeester Veerle Heeren is ook helemaal mee in het verhaal. Zij beloofde ons, dat we onze educatieve activiteiten verder mogen zetten in Guvelingen, als de boomgaard na een tijd helemaal moet verdwijnen.

Wij willen in samenwerking met het Stadsbestuur een steen verleggen in de rivier en de kinderen meer genegenheid bijbrengen voor de natuur, door ze met alle zintuigen te leren genieten van haar kracht en schoonheid.

IN HORTO CERASORUM

De natuur is een grote tovenaar, die alle kinderen in een lekker spannend en poëtisch droomverhaal laat meespelen. De natuur is immers een dichter die als beeldhouwer muziek schildert.

AANMELDEN SPONSER
AFSPRAAK MAKEN